Follow Dashboard ★GirlsWhoLikeToTalk

The Owner of The Blog!

GirlsWithThoughts
My name's Laila Nabila. People call me Laila. Will be 21 this year. 12 Sept!!! Diploma in Accountancy.
Love: Multimedia, Art, Music, Photography, Editing (photos/videos), Blogging, Drawing, Cooking, Shopping, Make Up, Food, Money!!!
Love being crazy and act like a kids. Cause kids doesn't think about problem! Maybe?
Hate: Fake Friends, Judgemental, Bugs, Haters.
Follow Me!
Music

Chill, Relax. Just Listen to The Music while Reading My Entries ;)

Pardon My Words
Wednesday, 16 March 2016

Assalamualaikum semua! Lama mencari idea untuk update blog kali ni. So, this time is about UJIAN.
UJIAN? Yes, UJIAN. Everyone will face it. Bukan hidup namanya kalau tak ada ujian right?. Ujian ni macam-macam jenis. Kita tak akan expect ujian yang bakal kita lalui. Tapi, setiap ujian yang kita peroleh, kita kena hadapi dengan sabar serta redha. Sebab apa? Sebab kita kena ingat satu perkara iaitu Allah tak akan bagi hamba-Nya ujian yang luar daripada kemampuan hamba-Nya. Allah bagi ujian bukan sahaja untuk menguji kesabaran dan keimanan hamba-Nya tetapi Allah juga memberi ujian kerana rindu akan rintihan hamba-Nya.

Segala yang berlaku semuanya ujian. Even dalam pertandingan pun kau kalah bermakna kau diuji untuk sabar dan usaha lebih lagi. Kalau kau menang pun kau diuji sama ada kau bangga serta riak ataupun kau bersyukur dan kekalkan usaha tu. Kau miskin kau diuji, kau kaya kau juga diuji. Segalanya adalah ujian.

Kadang-kadang orang yang kekurangan ni tak kira lah kurang dari segi apa, fizikal mahupun kekayaan, lebih bersyukur berbanding dengan orang kaya yang demand melampau-lampau. Kecerdikan pun satu ujian. Kau ada ilmu lebih, kau diberi pilihan sama ada kau nak kongsi dengan orang lain atau pun tak. Aku student, so aku jumpa ramai orang yang memang pandai and dalam kelas pun cepat pick-up. Bila orang tak tahu dan minta tolong, bukan main lagi kedekut ilmu nak mampus, tapi bila dia tak tahu bukan main usaha cari kita. Bila EGO mula menguasai diri. Tu la. Tak kemana pun la kalau kedekut ni especially kedekut ilmu. Kau pandai pun kurniaan Tuhan. Dan tanpa bantuan orang tunjuk ajar pun kau tak akan tahu apa-apa. Contohnya, kalau bukan mak ayah kau ajak kau makan guna sudu/tangan, kau pun mungkin takkan tahu. Ataupun, kalau bukan sebab mak ayah kau ajar kau buang air dekat tandas, mungkin kau berak merata-rata right? So, ada ilmu, kongsi. Kalau bab pointer ni tak usah cakap lah. Yang dapat pointer 3 ke atas dan bawah 3.5 (DEANLIST) bukan main frust nak mampus sebab tak dapat deanlist. Lagi minta kaki kalau dapat pointer melebihi 3.5 tp frust nak mampus sebab tak dapat 4 flat. Wei, budak2 pointer bawah 3.0 ni semua relax je. Bersyukur sebab at least lulus, tak fail and lepas ptptn. Bersyukur wei bersyukur.

Kalau kau Nampak pengemis depan kau, kau juga sedang diuji sama ada nak tolong atau buat tak tahu je. Amanah. Sama ada kau nak pegang amanah yang diberikan atau pun tak. Kejujuran lagi lah. Sekali kau hancurkan kepercayaan orang atas ketidakjujuran kau, serious kau silap langkah beb.

Now, ke bab relationship. Tak kisah lah relationship couple ke or friendship or whatever relationship lah. Antara manusia dengan manusia ataupun dengan makhluk Allah yang lain (Haiwan dan lain-lain). Ujian kau adalah sama ada kau nak hargai orang yang muncul dalam hidup kau atau tak. Hidup kita ni, kita akan jumpa orang yang tujuan dia hanya dua. Sama ada dia merubah kau atau kau yang merubah dia. Sama ada kearah lebih baik atau pun tidak. See? Macam-macam ujian. Kita sedar tak sedar je. 

But mostly ujian hidup ni adalah of course kesabaran, ketabahan dan keimanan kau. Tapi, bagi aku, aku mungkin akan cakap yang pilihan juga adalah ujian. Kau silap pilih sama seperti kau silap langkah. And you know about karma? But in islam it’s call kifarah. What you give, you will get it back. Means, contoh : kau sakitkan hati orang, orang lain akan sakitkan hati kau. Kau permainkan kepercayaan orang, orang akan permainkan kepercayaan kau balik. Dan perkara seakan waktu dengannya. Bumi sentiasa berputar. Hidup ni bagaikan roda. Tak selalunya kita berada diatas. Mungkin orang yang kau sakiti hatinya dulu atau kau hina dulu ataupun apa-apa je, akan jadi orang yang hebat, lagi hebat daripada kau dan mungkin akan buat kau tertunduk malu diam seribu bahasa.

Ada satu video yang aku baru je tonton dekat FB, it’s about real love story which is the girl tinggalkan this boy just because the boy is miskin, pakai baju pun koyak2, tak jaga imej dia whatever, kerja takde. Kahwin, and banggakan suami sendiri kononnya kaya, gaji berkepok, HR department bagai, last2, ex kau tu lah boss suami kau! Engko rasa? Hahaha.

Kesalahan ni kadang kala bagi kita kesedaran tapi kadang kala kesedaran tu buat kita berhenti melakukannya tapi kadang kala juga kita tak sedar ataupun sedar cuma mungkin separuh sedar? Tu yang ulang berkali-kali sampai tak sedar kot hahaha.

Tak salah kalau buat salah sebab nama pun manusia right? Tapi yang salahnya adalah kau ulangi kesilapan yang sama buat kali kedua mahupun ketiga dan seterusnya. Kau kena tahu bahawa kesalahan kali kedua tu tak layak untuk digelar sebagai kesilapan kau tapi itu adalah pilihan. Kau ada pilihan untuk dipilih sama ada kau nak berubah kearah lebih baik atau ulangi kesilapan kau lagi dan lagi dan lagi. Macam yang aku cakap tadi, pilihan juga ujian. Mungkin at the first time kau silap pilih, then kau diuji benda yang sama dan kau juga diuji dengan membuat pilihan lagi. So, be careful every step you take and every decision you make. Before you act, think about the effect to you, to your life, to others and maybe people around you.


Hidup ni tak lama mana pun. Be honest to others, to yourself, to every single word that came out from your mouth and just be honest. You will enjoy your life much better beb! Cause everyone will loves you more and more! P.A.C.E. =D

See You at The Next Entry =)
16:30

? ?
Hey!

Laila in the house!
16 February 2017


Peeps!

AmazingCounters.com



Layout by 16thday
Resources One Two Three